Skip to main content

Starting A Business

I've been building my own business for 3 years. I still have to learn, analyze, manage, and develop my business. Starting a business is never been easy, but making a plan without implementing is useless. Starting a business can be a great way to earn an income and pursue your passions. It’s also an exciting and challenging experience that requires a lot of planning and hard work. To get started, you’ll need to decide on the type of business you want to create, research your market, come up with a business plan, secure financing, and register your business. Once you’ve got all the basics in place, you can begin marketing your products and services and building your business. 

If you're taking the first steps towards starting a small business, congratulations! It is an exciting and rewarding experience. The key to success is planning and preparation. Here are some tips to help you get started:

  1. Research
    Research your target market, industry, and competitors. This will help you understand the environment you’ll be operating in and give you an idea of how to differentiate your business.
  2. Business Plan
    Develop a business plan that outlines your objectives and goals. This document should also include financial projections and contingency plans.
  3. Financing
    Secure financing for your business. This can be done through alternative financing options such as crowdfunding or investor networks.
  4. Network
    Establish relationships with other business owners and industry professionals. These connections can help you stay informed and gain valuable advice.
  5. Legal
    Understand what legal requirements are necessary for starting and running a business. This includes registering your business, obtaining licenses and permits, and adhering to any applicable regulations.

Starting a business can be a challenging process, but it can also be incredibly rewarding. When you build your business, there a lot of things you need to learn for business. One of my favorite quotes that motivates me a lot "If you stop learning, you'll stop growing". With the right planning and preparation, you can set yourself up for a successful venture. Good luck!

Comments

  1. Setuju banget mbak, bahwa Kunci kesuksesan adalah perencanaan dan persiapan. Karena klo gak ada persiapan pasti ada aja kendalanya nanti.

    ReplyDelete
  2. 5 hal ini sudah disarikan oleh Mbak Zia, merupakan hal2 yang perlu diperhatikan oleh orang2 yang ingin memulai bisnis. Semoga bisa membantu banyak orang.

    ReplyDelete
  3. can't agree more, to be successful, we must continue to learn, not only when starting a business, but in every aspect of life

    ReplyDelete
  4. Halo mba Zia. Selamat ya atas pencapaian yang berhasil diperoleh. Apa yang mba sampaikan ini harus dikonstribusikan untuk mendukung bisnis semakin berkembang ya misalnya untuk perencanaan, research hingga networking. Sukses selalu mbaa

    ReplyDelete
  5. Pencapaian yang menakjubkan kak, barakallahu ya kak. Semoga makin banyak prestasi yang diraih dan nikmati prosesnya

    ReplyDelete
  6. Masya Allah..senang melihat perjalanan sukses Teh Zia dengan usahanya. Semoga senantiasa berkah dan dilancarkan jalan menuju sukses-sukses selanjutnya yaa.. Aamiiin

    ReplyDelete
  7. If you stop learning, you'll stop growing --> can't agree more... there are many things to learn while developing our business

    ReplyDelete
  8. Setuju banget dengan persiapan persiapan yang harus dimulai ketika akan mulai berbisnis. Tipsnya perlu diperhatikan ituu. Semangat berbisnis teruuss, semoga suksees

    ReplyDelete
  9. Barokaallah ya Mb Zia, sukses dan dilancarkan bisnisnya. Ikut senang aku dengan pencapaian seorang wanita, menginspirasi mba

    ReplyDelete
  10. Selamat atas pencapaian bisnisnya ya mbak, memang benar banget untuk memulai bisnis haruslah ada perencanaan dan target yang jelas untuk kedepannya

    ReplyDelete
  11. MasyaAllah, Alhamdulillah.. kerena banget mbak, selamat untuk bisnisnya. Semoga selalu sukses terus

    ReplyDelete
  12. memulai sebenere mudah ya untuk apapun, termasuk dalam memulai bisnis. Lebih keren algi jika pencapaian yang ditargetnya bisa diraih, dpt penghargaan pula. Congratulation mbak

    ReplyDelete
  13. Iya, memulai bisnis itu berasa menantang banget. Ada gedebukannya, seru-serunya, dan ada yg bikin happy juga, pastinya. Btw selamat ya, Kak Zia. Makin sukses ya, aamiin

    ReplyDelete
  14. Memulai bisnis memang menjadi tantangan tersendiri. Pengin jg suatu saat bs punya bisnis sendiri. Thanks ya mba buat tipsnya.

    ReplyDelete
  15. Dan kuncinya harus berani memulai, aku sendiri punya impian pengen punya bisnis sendiri, punya ide ini itu, tapi ga ada action.
    Udah berencana soal finansial juga yang kudu dipisahin antara rekening pribadi dan bisnis, tapi malah bisnisnya yang belum jalan jalan

    ReplyDelete
  16. saya setuju banget dengan salah satu kutipan diatas kalo Starting a business can be a challenging process, but it can also be incredibly rewarding. Semoga strawberry nya terus berkembang dan insyaAllah baraokah ya Zia.

    ReplyDelete
  17. Wah inspiring sekali mbak. Siapa sih yang nggak pengen mengelola bisnis sendiri? Pasti sebagian besar orang mendambakannya termasuk saya sendiri. Selalu berharap suatu hari bisa mengelola bisnis sendiri biar nggak kerja sama orang lain terus.

    ReplyDelete
  18. Research emang penting banget untuk memulai bisnis, apalagi mencari tau target market. kalau udah tau baru bisa memutuskan produk apa yang akan dijual.

    ReplyDelete
  19. Ah suka banget dengan kutipannya Jika Anda berhenti belajar, Anda akan berhenti berkembang" semoga nanti saya bisa ikut jejak mbaknya

    ReplyDelete
  20. Wah...selamat ya mbak. Semangat terus membangun bisnisnny. Dan nantinya mbak bisa membagikan kiat-kiat suksees bagi para pemula lainnya.

    ReplyDelete
  21. Makasih remindernya kak, dan tipsnya for starting business. Nyatanya emang ngga semua orang bisa dan berani memulai dan kemudian konsisten. Congrats ya kak :)

    ReplyDelete
  22. Wah terima kasih tipsnya, Mbak. Terus belajar untuk berani memulai, apalagi untuk hal yang baru. Maka kita pun akan bisa berkembang. Sukses selalu untuk kita semuanya

    ReplyDelete
  23. How does it feel to have own business?
    Surely every day is filled with fresh creative ideas that are ready to be executed...
    All the best, Zia.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

The Surprising Benefits of Online Video Games for Children

Some children play video games for recreational and they still can maintain excellent performance in school. There's a research shows benefit of playing video games. Research by the Queensland University of Technology has found that games can improve thinking ability in children. Games often require children to follow instructions, respond to problems, and consider their actions. It can help develop thinking skills.  Some of online video games can help players developing leadership skills, problem-solving skills, and the ability to deal with unexpected consequences, because they enhance a player's skills of observation, intuitive abilities, alertness, and concentration. My son loves to play video games as well. We might not realize that video games actually can improve social skills. How come? Online games have created a fun and engaging way of connecting with other players. My son and his friends usually use a platform, it's a VoIP (instant messaging and digital distributi

Potential impacts of Playing Games for Kids

               It's always interesting to talk about games. Choosing suitable games for kids depends on various factors. There are numerous games, catering to various interests and age groups. When selecting games for kids, it's essential to consider their age, interests, and developmental stage, as well as any safety precautions necessary for outdoor or digital activities. Additionally, parental guidance and supervision are crucial to ensure that the games are age-appropriate and safe for children.  How to select appropriate games for kids: